fbpx

Voordelen van Yoga

Yoga lijkt niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Regelmatig verschijnen interviews met beroemdheden die yoga beoefenen. In vele tijdschriften en kranten wordt erover geschreven. Yoga is hip en lijkt voor van alles en nog wat te helpen. Maar waarom zou jij nou een yogales volgen? Een paar onderzoeken naar de voordelen van yoga:

  • Last van stress? – Dit onderzoek van Westerman onderbouwt wat veel yogaleerlingen ook zeggen: yoga helpt je minder gestrest te voelen. Je voelt je beter en leert milder voor jezelf te zijn.
  • Slaapproblemen? – Khalsa toont goede resultaten. Ook leerlingen geven vaak aan dat ze na een les beter dan normaal hebben geslapen.
  • Rugklachten? Wetenschappelijk onderzoek toont geen eenduidige resultaten. Wel lijkt yoga te helpen er beter mee om te kunnen gaan. In de les hoor ik wel dat mensen zich soepeler voelen, leniger door de yoga.

Broad schreef alweer enige jaren geleden over de claims die in de yoga worden gedaan. Sindsdien is weer het nodige verschenen aan onderzoek. Soms met goede resultaten, soms met twijfel. Dat yoga veel voordelen heeft, blijkt wel. Of dat ook voor jou geldt?

In mijn lessen geven mensen vooral aan dat het helpt te ontspannen, de beslommeringen van de dag even los te laten. Ik ben geen therapeut of dokter. Ik raad dan ook altijd aan even te overleggen met je specialist wanneer je specifieke klachten hebt. En verder ben je welkom zelf te ervaren wat yoga voor jou kan doen.